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Q1. Do you have any comments on the proposal to introduce a new mandatory exemption for the 

case when the information is accessed through an AISP and the proposed amendments to Article 10 

exemption?  

 

No. PayBelgium and its members very much welcome the amendments to the RTS SCA & CSC that 

the EBA are suggesting in their consultation paper. We would like to thank the EBA for this important 

effort to improve the current situation for AISPs. 

 

Q2. Do you have any comments on the proposal to extend the timeline for the renewal of SCA 

to 180 days?  

 

We very much welcome this proposal which, in combination with the mandatory application of the 

exemption, would already greatly improve the situation for AISPs and their customers. While we 

would clearly prefer an approach where there is no need for the customer to renew their consent 

through SCA with the ASPSP, at least in use cases where the AISP retrieves the account information 

without the customer being present, we understand that the EBA are of the firm view that such 

approach is incompatible with the PSD2 in its current form. We are therefore not requesting the EBA 

to reconsider this approach in the context of this consultation. Instead, we are merely sharing, in the 

additional statement below, why we believe it is justified for that approach to be considered in the 

context of the wider discussion on the review of the PSD2.  

 

Within the context of this consultation, we understand the current view to be that the renewal of 

consent through SCA with the ASPSP is required to strike the balance between the objectives of the 

PSD2 to enhance innovation on the one hand and to protect consumers and their data on the other 

hand. However, the balance must be struck correctly, weighing the detrimental impact of the renewal 

requirement on the business of AISPs carefully against the risks their services effectively pose for 

consumers. We agree with the EBA that a 180-days renewal period strikes that balance more 
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effectively, and would still allow ASPSPs to revert to SCA at any time if they have objectively justified 

and duly evidenced reasons relating to unauthorised or fraudulent access.  

 

We do think however that one should distinguish between the situation where the customer is a 

consumer and the situation where the services are provided in a B2B context, i.e. with respect to 

corporate accounts or business accounts. In a B2B context the consumer protection argument plays 

less while the adverse impact on the AISPs’ business is even greater. Indeed, the higher number of 

accounts that are usually involved in that context make the current consent renewal requirement even 

more burdensome, resulting in an even greater loss of customers. 

 

Our members believe the EBA do not sufficiently acknowledge the distinction between those 

situations where they state, in paragraph 42 of their consultation paper, that “in the EBA’s view, this 

proposal [of a 180-days renewal period] also strikes an appropriate balance between the current 

timeline of 90 days which was considered as being too short, and a longer timeline of one year, or 

more, as suggested by some market participants, which the EBA would consider to be too long from a 

consumer protection perspective.”  

 

We therefore kindly request the EBA to reconsider the issue and to acknowledge that a consent 

renewal period of one year (365/366 days) would be justified in a B2B context.  

 

Finally, if they were to prolong the 90-days renewal period, we also kindly request the EBA to consider 

prolonging the limitation to the 90-day transaction history in article 10.1 (b) RTS SCA &CSC accordingly.  

 

ADDITIONAL STATEMENT: PayBelgium’s view on the consent renewal requirement in an AISP 

context beyond the scope of this consultation, that is, for the sake of the wider discussion on the 

review of the PSD2 

 

We would like to take this opportunity to single out and evaluate the two provisions of the PSD2 level 1 

text that we think have led to the current interpretation that in cases where an AISP retrieves account 

information without the customer being present (that is, in cases where the AISP – with the consent 

of the customer – carries out regular background refreshes to be able to provide their services to the 

customer, for instance in the context of an accounting application or financial management services) 

the customer must also regularly renew their consent through SCA with the ASPSP: 

 

− First, article 97.1 (a) PSD2 provides that, as a principle, SCA is required when the customer 

accesses their payment account online. Although technically one could argue that in an AIS 

context this provision only applies to situations where the customer is actively requesting the 

account information (Article 97.4 PSD2 provides that the principle also applies where 

information is requested “through an AISP”, which technically is not the same as the situation 

where the information is requested by an AISP without the involvement of the customer), we 

understand that the idea of customer/data protection that underlies this principle is 

construed to also apply in the situation where the AISP is retrieving account information 

without the customer being present. Therefore, once the customer has set up the connection 

with the AISP, the latter can only continue to access the account information without the 

customer being present if the ASPSP chooses to apply the exemption of article 10 RTS SCA & 
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CSC and all conditions of that exemption are met, including that the access be limited to 90 

days transaction history and that, for continued access, the customer renew their consent 

every 90 days.  

 

− Second, article 97.5 and article 67.2 (b) PSD2 imply that, as a rule, it is the ASPSP that performs 

the SCA, whether it concerns the initial SCA required to connect the customer’s payment 

account to the application of the AISP or any subsequent SCA required to renew the 

customer’s consent. 

 

Those provisions, and their combined application in the situation where an AISP retrieves account 

information without the customer being present, are truly problematic for the following reasons: 

− From a business perspective, the requirements result in significant customer drop-off, 

with AISPs losing customers who fail to reauthenticate for a variety of mostly technical and 

behavioural reasons, not because of a low service value; in that sense, the provisions go 

against the objective of the PSD2 to enhance innovation and are having a detrimental impact 

on the very services the PSD2 is meant to promote; 

− More importantly, we are of the view that the provisions are not justified by the other 

objective of the PSD2 to protect consumers and their data. We fail to see the inherent fraud 

risk related to the mere access to an online account and the mere viewing of transaction data, 

and it seems that the ECB was of the same view when they first introduced the SCA 

requirement in 2013 in their recommendations for the security of internet payments. Indeed, 

a guiding principle underlying their report is that SCA is required to protect the initiation of 

internet payments as well as access to sensitive payment data. For the purposes of their 

report, “sensitive payment data” are defined as “data which could be used to carry out fraud. 

These include data enabling a payment order to be initiated, data used for authentication, 

data used for ordering payment instruments or authentication tools to be sent to customers, 

as well as data, parameters and software which, if modified, may affect the legitimate party’s 

ability to verify payment transactions, authorise e-mandates or control the account such as 

“black” and “white” lists, customer-defined limits, etc.” Moreover, in their report, the ECB 

explicitly stated (recommendation 4.8) that “where a PSP offers purely consultative services, 

with no display of sensitive customer or payment information, such as payment card data, that 

could be easily misused to commit fraud, the PSP may adapt its authentication requirements 

on the basis of its risk assessment.” 

 

Therefore, instead of the current approach, we would welcome an approach whereby (i) SCA with 

the ASPSP is required only once, that is, at the time the customer connects their account in an AISP 

context, and (ii) once that connection is made, the AISP either (a) periodically reminds the customer 

about their consent, allowing them to opt-out without SCA (option 1 (preferred))) or (b) manages the 

https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/recommendationssecurityinternetpaymentsoutcomeofpcfinalversionafterpc201301en.pdf
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renewal of consent itself (option 2). In any event, the ASPSP would be able revert to SCA if they have 

objectively justified and duly evidenced reasons relating to unauthorised or fraudulent access. 

 

Q3. Do you have any comments on the proposed 6-month implementation timeline, and the 

requirement for ASPSPs to make available the relevant changes to the technical specifications of 

their interfaces not less than one month before such changes are required to be implemented?  

 

Our members would not object to reducing the standard 3-month notice on interface changes to one 

month or even less. However, given the importance of this issue for our members (due to the 

detrimental impact of the consent renewal through SCA on their client base), they suggest that the 

implementation timeline for ASPSPs also be reduced to a maximum of three months. 

 

 

 

About PayBelgium 
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